Hvordan Argentina stjal Malbec fra Frankrike

Hvordan Argentina Stjal Malbec fra Frankrike

17. april er Verdens Malbec dag, en global feiring av druen som vokser i Argentina, Frankrike og andre steder. Vi forteller her hvordan Argentina har gjort Malbec til sine egne, og hvor populære argentinske Malbec er. Her kan du også lese hvordan du kan feire Verdens Malbec dag,  slik som Argentina.

Dette er historien om Malbec.

Når vi tenker Malbec, tror vi det er en drue fra Argentina. Men som alle populære druer som trives i "New World", Malbec har ikke alltid vært Argentinas drue. Dette er historien om hvordan Argentina tok druen fra Frankrike og "stakk av"  med den.

Opprinnelsen til Malbec

Legender sier at en ungarsk innvandrer kalt Malbec plantet druen i Frankrike for mange hundre år siden, derav sin navnebror. Druen var Frankrikes mest plantede druer og produsert vin under landets tidlige produksjon av vin.

Malbec slo spesielt rot i regionen i Cahors. Cahors var en dominerende vinproduksjonsregionen i sørvest Frankrike under høymiddelalderen, og Malbec var deres mester drue. Folk over hele Europa etterspurte Cahors vin, og regionen hadde handelsruter etablert over hele kontinentet.

Sakte begynte vinmakten å skifte fra Cahors til sine naboer i Bordeaux i vest. I det 18. og 19. århundre ble Bordeaux omtrent som i dag, den mest berømte vinregionen i det mest berømte vinproduksjonsland i verden. Og som i Cahors, Malbec dominerte Bordeaux. Frem til midten av det 19. århundre, var det den mest plantede druer i Bordeaux.

Introduksjon til Argentina

I midten av det 19. århundre ansatte Argentinas provinsguvernøren Domingo Faustino Sarmiento den fransk agronom Miguel Pouget for å bringe vindrueproduksjon til Argentina fra Frankrike. Argentina manglet en formidabel vinindustrien på den tiden. Målet var åpenbar: Bygg en blomstrende vinindustri slik som Frankrike hadde.

Malbec var bare en av de mange varianter Pouget brakte med seg, og han plantet Malbec i Mendoza-regionen. Mendoza ligger ved foten av Andesfjellene. Druen trivdes godt i dette nye klimaet og jordsmonnet, og ble raskt Argentinas mest plantet drue. Vinprodusentene i Argentina fikk en forkjærlighet for Malbec, mer enn andre varianter innført fra Frankrike på den tiden. Mens Argentina var fortsatt år unna å lage førsteklasses viner, men argentinske vinprodusenter hadde endelig et grunnlag og en identitet å bygge videre på.

Tilbakefallet av Malbec i Frankrike

I mellomtiden i Frankrike, ble Cahors hardt rammet av "den store franske Wine Blight", en sykdom på vinstokkene som tørket ut over 40% av Frankrikes vingårder i midten av det 19. århundre. Den lange og rike vinproduksjonhistorien i Cahors forsvant, sammen med sin beplantning av Malbec.

Bordeaux, den andre Malbec produserende region, opplevd den samme sykdom på vinrankene, og måtte starte opp på nytt. De opplevde også en frost som ødela mye av deres Malbec areal. Vinhandlerne i Bordeaux brukte dette som en mulighet til å erstatte Malbec med forskjellige varianter, som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot. Disse variantene podet best på importerte amerikanske grunnstammer, som var en ny metode for å bidra til å forhindre fremtidige sykdommer.

Den en gang så allment populær Malbec ble utskiftet. Bordeaux så lite fremtid med druen og mente den var spesielt utsatt for denne midden. Mens Bordeaux tillater fortsatt Malbec i sine viner i dag, er det uvanlig å finne mer enn 1% Malbec i Bordeaux viner, mens Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot utgjør størstedelen av Bordeaux berømte røde blander.

Oppblomstringen av Malbec i Argentina

Argentina har ikke alltid produsert høykvalitets Malbec

Faktisk, for de første 150 årene av sin vinproduksjonhistorie, produsert landet viner strengt for innenlandsk forbruk. Det er bare på slutten av det 20. århundre at Argentina begynte å lage viner som passer for eksport. Og nå er de kjent for å lage store mengder verdensklasse Malbec på en rekke prisområdene.

Det er over 76 000 dekar av Malbec plantet i Argentina. Den nest største er Frankrike (13.000 dekar), etterfulgt av Italia, Spania, Sør-Afrika, New Zealand og USA. Med andre ord, er Malbec Argentinas drue.

Faktisk er Malbec Argentinas, og landet utnytter Frankrikes likegyldighet til drue de siste 200 årene.

Hvordan nyte Malbec dag

17. April er Verdens Malbec Dag

For å få best erfaring med Malbec Day, bør du feire med stil, argentinske stil. Tenk deg alle regler forbundet med å drikke vin, gjør det motsatte. Argentinere er kjent for å snu enhver sammenkomst til en fest, og fortsetter til langt på natt.

  • Ikke kjøp en Malbec fra Frankrike eller California eller andre steder
  • Du må kjøpe en argentinsk Malbec
  • Ikke bruke mer enn ett sekund å tenke på mat kombinasjonen
  • Du må bestille en stor biff og forberede deg til å bli overrasket
  • Ikke diskuter de fine snerpede tingene med et glass vin, bare nyt
  • Ta et siste glass vin etter normal leggetid, slik som argentinerne gjør


Nyt Malbec Dag. Du vil bare oppdage din neste favoritt vin stil.

Kilder:

  1. Lacoste, Pablo. "The History of Malbec." Wines of Argentina.
  2. New York Times. "A Sip, a Tango: Malbec Old and New." 8 February 2006
Last modified: Sunday, 26 April 2015, 6:41 PM